TIME за капитан Явор Колев

С капитан Явор Колев се запознах на първото ми пътешествие с яхта. Ако питате мен, това беше поредния огромен късмет, с който ни дари съдбата, че именно той беше капитанът, с който направихме първото ни такова морско пътешествие.

Това е един човек, който се занимава (казвам занимава, защото дори не мога да го нарека „работи“), с това което обича и тази любов прозира веднага след като се запознаеш с него. Страстта и любовта, с която разказва за предстоящото морско пътешествие, познанията, които разкрива в точните моменти, насладата, която оставя в екипажа си, ДА, този човек определено ще вдъхнови и вас, както вече е направил с мен!

Явка, от колко години плаваш и кога и как откри страстта към морето и пътешествията?

Израснал съм във Варна и откакто се помня летата ми са свързани с морето. Плажове, плуване, гмуркане, спорт… На ветроходството „попаднах“ сравнително късно – на 15 годишна възраст. Откритието беше разтърсващо – казах си: „Това е най-интересната игра!“. И вече почти тридесет години я играя и още не съм се наиграл. Като младеж като всеки друг съм мечтал за околосветски плавания, далечни земи… после живота така се завъртя, че пообиколих доста места като треньор на едни от най-успешните български състезатели по ветроходство. А с тази нова за мен форма на ветроходството се занимавам от сравнително скоро – от 2013-а година, след като приключих с последната си олимпийска кампания с националния отбор.

Преди 2-3 години, когато плавахме с теб, аз и приятелите ми бяхме очаровани от поведението ти, от спокойствието, от това че за ден-два ни направи екипаж и създаде страхотна хармония сред нас по време на плаване и най-вече по време на „паркиране“ в залива ☺ Какво ти дава и какво ти взима на теб мореплаването?

„Голямото синьо“ винаги зарежда. Прочиства съзнанието. След няколко дни в морето човек успява да се откъсне от условностите на цивилизацията и да се потопи в безкрая на творението, да открие дълбините на собственото си същество, на истинската си същност. В морето преструвките и позите, ролите, които се опитваме да играем в „цивилизацията“ просто не вършат работа. В морето или знаеш и можеш и си в хармония със стихиите, или то те изхвърля на брега, по един или друг начин. Вероятно причината хората които плават с мен да се чувстват по този особен начин е в това, че аз се чувствам така, по някакъв начин го излъчвам и те го усещат и „влизат в ритъма“, хармонизираме се. Когато правиш нещо страстно и искрено, то се усеща и увлича. Не мисля че има някаква специална „техника“. А на въпроса (най-тежкият) какво взима Морето? – първото за каквото ми идва наум е времето. Времето, което ние хората имаме е най-ценната ни и невъзвръщаема „валута“. Затова времето, което сме „похарчили“ за нещо не може никога вече да бъде похарчено за друго. За семейството например.

Колко време от годината ти си във водата (плаваш, караш сърф, преподаваш ветроходство или друго)?

Имаше години, които бяха доста натоварени. Като треньор на високо ниво имах години, в които над двеста и четиредесет дни съм бил „на вода“ и още 50-60 са били в пътуване от лагер към регата или обратно… Сега също значително време от годината прекарвам в морето. Откриваме сезона с подготовка за първата регата рано – в средата на Февруари. И закриваме малко преди Коледа. Естествено през зимните месеци не е толкова „плътно“ , а само когато условията са щадящи. Иначе годишно навъртам близо пет хиляди морски мили.

Можеш ли да се сетиш за ТОП 3 най-запомнящи се места, гледки и емоции сред многобройните пътешествия?

Ветроходството като област от човешката дейност е така многолико, ме има свои собствени подкатегории. Ако трябва да дам бърз отговор бих казал Йониските острови, ако говорим за ветроходно плаване за лятната ви ваканция. Но трябва да се има предвид, че има толкова много места, на които все още не съм бил… и може и да са още по-хубави. Хубавото е че всяко място носи своя уникален чар. И за човека винаги най-хубавото място винаги трябва да е „тук и сега“. За най-магически моменти се сещам за едни „седем залеза“ в една вечер – почти като в „Малкият принц“ на Екзюпери; Една самотна безлунна нощна вахта сред развълнуваното Егейско море, на която бях акомпаниран за повече от три часа от стадо делфини, чертаещи феерия от луминисциращи светлини около и под препускащата под напора на попътния вятър лодка, по време на която изпаднах в откровения за „живота, вселената и всичко останало“… Важно е не какво се случва, а как го виждаме, как го отразяваме в съзнанието и емоциите си. А това си зависи от нас.

С какво се гордееш?

Имам един любим поет, когото често цитирам – Тагор. Той казва така: „Срамувам се от похвалата, защото тайно се я пожелавам.“ Ще ми се да не се чак „гордея“, а по-скоро да кажа, че изпитвам удовлетворение от това да успея на свой ред да предам на някого нещо, което съм научил, като така разширя нашето общо, човешко знание и опит. В това число са хората, които съм учил и тренирал, хората, с които съм се състезавал, хората, с които плавам сега. Бих се чувствал удовлетворен, ако съм дал нещо на тези хора, с което животът им да е станал с малко по-хубав.

Какво ти предстои през 2017 година?

Безкрайната изненада, която е живота. Естествено имам планове да плавам, да изследвам нови острови и морета. Също така имам няколко групи студенти, курсисти. Няколко избрани състезатели, на които помагам по малко с каквото мога… Но плановете са едно, а живият живот винаги предлага неочаквани предизвикателства.

Явка, в какво вярваш и какво те вдъхновява теб?

Вярвам в единното начало на всичко, което някои наричат Бог, други с други имена. Вярвам в Любовта. Вярвам в добродетелността. Вярвам, че човек трябва да дава повече, отколкото очаква да получи в замяна, защото само така може да се увеличава богатството на човечеството. Богатството на достижения, на знания, на съпричастност. Вдъхновява ме великолепието на природата като цяло и особено на Човека. У един човек ме впечатлява не имането, а моженето. И не славата, а това, което отдава от себе си за другите.

Пътувай и ти с капитан Явор Колев!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *