Искам топлина и добрина за Коледа!

Обожавам Коледа! Това е този период от годината, в който като чуя веселите приповдигнати ритми на коледна песен и цялото ми същество започва да си танцува и лекичко да празнува щастието, което всяка коледна песен носи като послание.
За мое щастие всички хора около мен могат да си позволят топла и уютна Коледа. Но отвъд тесния ми кръг от приятели, за съжаление има едни хора, който живеят на улицата и за тях това не е топла и уютна нощ, а студена и без подслон нощ. Нека ви разкажа – онзи ден влязохме в един търговски център, бързахме, преминахме почти тичайки през вратата. Влязохме в хранителния магазин, напазарувахме набързо, и пак притичвайки тръгнахме към входната врата на търговския център. А там с една торбичка на Била и с много дебел кожух стоеше един бездомник, точно под климатика, който излъчваше така жадуваната за него топлина. Гледката направо смрази душата ми. Аз и Росен тичаме напред назад, от топлата кола в топлия магазин, после обратно на топло, без изобщо да осъзнаваме и да си даваме сметка колко ценно е това. А този човечец седеше там точно до вратата поемайки още малко топлина, с която да може да изкара нощта, леко сгушен и готов всеки момент охраната на мола да го помоли да напусне топлината и уюта. Смразих се тогава, смразявам се и сега докато го пиша. С какво аз повече от този човек съм заслужила топлина? Насълзяват ми се очите като си помисля, че и сега аз си стоя на топло, а този човек се е увил някъде на някоя пейка и събира топлината на слънчевите лъчи.
Пиша и се разтрепервам цялата. Не искам да е така, искам да направя нещо, не искам да подмина равнодушно тази болка, която изпитвам при мисълта. От както го видях този човек мисля как мога да подаря топлина на този човек и на хората като него по улиците. В дългосрочен план бих искала да създам място за тези хора, в което да могат да спят на топло, място в което не просто да спят, а да има създадена система, която в рамките на 6 месеца – 1 година, посредством различни психологични похвати, да връща тези хора към нормален живот. Програма, която да възстанови физически и ментално тези хора и да ги направи отново пълноценни граждани. Програма, която да им намери работа и дом. Да, дом. Има толкова много „общински“ домове, в които към момента живеят много платежоспособни хора за по 50 лева наем на месец. Тези домове трябва да са дадени на тези хора, а не на богатите, но това е друга тема. Аз съм сигурна, че един ден когато се стигне до там, ще отвоювам тези домове за „моите“ хора.
И добре, това е моята мисия в дългосрочен план, но какво да направя СЕГА? От 2 седмици не ме оставя на мира този въпрос?! Да наема някаква зала и да създам условия тези хора да прекарат Коледа там?! Добре ще го направя, но Коледа е една, две нощи, ами след това? Да им подаря бутилка алкохол, който ще ги стопли. Да, ще се напият и ще им е топло, какво път. И мислейки, и мислейки как да подаря топлина, единственото, което на този етап мога да направя сега и веднага и отговаря на изискванията ми да е топлина и да не е за една, две нощи е да им подсигуря топли дрехи и малки пари. Топли дрехи, които да ги топлят цяла зима и пари, които да им дадат усещането, че е празник и могат да си позволят нещо различно от ежедневните животоподдържащи неща от първа необходимост. Знам, че не е велика идея. Но е топлина и добрина!
Почетох тук там по темата и се натъкнах на „Градски номади“. Организация създадена от три добре образовани млади момичета, които искат да спомогнат за решаването на проблемите в област. От видеото, което са направили става ясно, че:
– За 46% от бездомните в София разделното събирането на отпадъци е основно препитание;
– 28% намират временна работа като общи работници, хигиенисти и др. И едва 16% от тях прибягват до просия;
– Според сезона средно ДО 5 лева на ден един бездомник изкарва от рециклиране;
– Средно един бездомен човек приема по 1000kcal на ден, при норма за възрастни 2000kcal;
– Средно на ден всеки бездомен изминава по над 20 км, за да свърши общественополезната дейност – рециклиране;
– ПО НЕОФИЦИАЛНИ данни в София има 100 000 бездомни, а в България 500 000 (защо няма официални данни става ясно);
– Близо 70% от тях са на улицата заради семейни проблеми, жилищни измами и загуба на работа;
– ВСЕКИ 4-ти БЕЗДОМЕН ИМА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ!
Аз отказвам да остана равнодушна и бездейна към тази статистика, и дори малко, ще направя нещо още СЕГА! Тази година, тази Коледа, моля всичките ни приятели, “Моля ви, НЕ ни подарявате подаръци, а ни дадете възможност да подарим повече топлина на хората без дом!“
Благодарим ви,
Хриси и Росен
П.П. Всеки, който иска да се включи, разбира се, е добре дошъл 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *