Забременяване, като проста математика и Бременност с йога и пренатално възпитание

Искате да забременеете – ако всичко медицински е наред, е въпрос само на проста математика 🙂

Знаете какво е овулация, а знаете ли, че можете да забременеете, не през 4те дни, в които електронният ни календар ни казва, че сме в овулация, а в нейният КРАЙ. ЗАЩО? Лесно е –  под хормонално въздействие всеки месец един овоцит се развива и образува яйцеклетка, която е обвита от пласт клетки и количество течност. Всичко това се нарича ФОЛИКУЛ (ключовата дума). С времето този фоликул узрява и достига размер на грозде (около 1 –2 см), тогава той се пука и освобождава зрялата яйцеклетка. След като се спука тя тръгва на път през маточната тръба и се придвижва към матката, за да бъде оплодена. И тогава само в рамките на 8-12 часа тази яйцеклетка може да бъде оплодена от сперматозоид. След внедряването на сперматозоида в яйцеклетката около нея се образува особена обвивка, която пречи на другите сперматозоиди да проникват в нея. С това процесът на оплождане е завършен.
И ето я математиката: Как да изчислите кога ще се спука фоликула? – казват, че се случва между 13 и 14–ия ден от началото на менструалния цикъл ако той е с цикличност 28 дни.

Прочетох горната информация преди да забременея, изчислих денят до абсолютна точност и сега се радваме на прекрасното ни бебе 🙂

А какво ще кажа за бременността?

Вярвам, че бременността е съвкупност от хубави мисли, добра храна, движение, вода и дишане 🙂

Разбира се, като изключим месеците до 3ти включително, които са почти неконтролируеми от към гадене, повръщане и отпадналост. От там нататък всичко е в наши ръце.

Как действах аз 🙂

До 4тия месеца, заради постоянното гадене започнах да се храня през 1,30 – 2 часа, но не със солети, който съдържат сол, захар и т.н., а с всичко от типа на – супа с филийка хляб, банан, ябълка, сухар, обикновена бисквитка, салата, малко месо и подобни разнообразни храни.

Тогава си обещах, че след като мине „рисковият“ период, през който не е препоръчително да се правят упражнения, ще започна упражнения всеки ден по малко, за да се чувстваме и аз и бебето добре. Освен с това си обещах, че ще ям разнообразно храните описани в една статия „50 супер храни за бременни“. И че ще започна да ходя повече – там където преди бих се качила на колата ще се опитам да отида пеша (признавам тази част не ми се получи много, защото времето беше студено първоначално, но лятото компенсирах с много движение в парка, разходки и тичане по задачи).

Разбира се, аз винаги съм твърдяла, че всичко в живота ни трябва да е балансирано, затова не казвам да сме безскрупулни към организма си, а напротив да го съхраним по най-добрия и здравословен начин.

И така мина не толкова приятният период с гаденето и дойде време да изпълня поетите обещания към себе си 🙂 И започнах:

Спорт:

  • 2 пъти седмично йога за бременни (относно йогата ще напиша само за нея отделна статия, защото имам толкова много какво да ви кажа по темата:-) )
  • Колкото пъти се сетя толкова коремно дишане
  • 1-2 пъти седмично Рейки
  • 2-3 пъти седмично упражнения вкъщи по 5-10 минути сутрин преди закуска (в ерата на YouTube, напишете в кой период от бременността (триместър) сте и ще ви излязат хиляди предложения за упражнения с или без уреди, харесайте си хората, музиката, динамиката и действайте)
  • Около 7000 до 10 000 крачки на ден

Хранене:

  • Закуска  – към 8-9ч – кисело мляко с овесени ядки и ленено семе, или банан, киви(плод), или чаша прясно мляко с няколко бисквитки (като малко дете :-))
  • Обяд – към 12ч – пилешка супа с филийка хляб/салата с месо/готвено със сос
  • Следобед – – 14-15ч – 2 ябълки с обелена кора (аз реших, че е по-добре да си беля кората, така го чувствах, не твърдя, че е най-правилното, за мен беше)
  • Вечеря – 19-20ч – салата и месо/риба (месото е важна част от менюто заради протеина. Разбира се, който не яде месо си знае с какво да го замести, аз съм любител на месото)

Общо взето идеята ми беше на често, по малко, разнообразно, здравословно и сезонно.

И през целия ден много течности – вода поне 2.5 – 3л и фрешове. Аз лично не пия газирано, студен чай или натурален сок по принцип, пък камоли в този период 🙂

Не знам колко качих, защото нямам кантар, но по бързото възстановяване после, мисля, че този начин на хранене и движение са били ОК за мен.

Не съм машина, и на мен ми се прияждаха неща като суши (което не можем да ям по време на бременността, защото е сурово, има водорасли и т.н), но игнорирам мисълта и дресирам волята си както през всяко едно време през живота си. Прочетох няколко статии и лекции за Пренаталното възпитание, мога да кажа 100%, че в нито една от тях не пишеше, че се случва нещо с бебето ни, когато не си угодим с храната, която ни е хрумнала. Но това, което пише навсякъде за Пренаталното възпитание е, че е много важно какво мислим и колко сме активни по време на бременността –  затова реших да заложа на тях. 🙂 Говорете си с бебето ви, разкажете му в какъв прекрасен свят ще дойде, колко невероятен живот изпълнен със щастие и любов го очаква 🙂 кажете му каквото искате да знае и да усеща 🙂 Усмихвайте се и се смейте от сърце на всичко малко и голямо, обърнете се навътре към самите себе си, намерете любовта във вас и я разпръснете като златист прашец по всяка ваша обща с бебето клетка. (Препоръчвам ви да прочетете повече по темата Пренатално възпитание 🙂

Така протичаше моята бременност до 8ми месец, през който дали заради ремонта и прекалено много активности  и редовно забравяне да пия магнезия (от към 6ти месец пиите си редовно магнезия) или просто защото така е трябвало да стане, за да науча разни уроци за търпението, милото ми бебе реши, че е време да идва на бял свят вече 🙂 И в един най-прекрасен ден чух един невероятен плач точно в 14:58ч 🙂 Велик момент, велик час и от тогава все велики дни 🙂

Според мен 9те месеца не са периодът, в който трябва да купим обзавеждането за детската стая, те са началото на човешки живот, и ако дори малко зависи от нас да поставим основите на една спокойна, хармоничка, щастлива, здрава личност, аз лично направих изборът да ги!

Усмихвам се за чао 🙂 Усмихнете се и вие 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *